Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op uitspraken die premier Mark Rutte in juni 2012 gedaan zou hebben tegenover EU-president Herman Van Rompuy.

Rutte zou in een gesprek hebben gedreigd dat Nederland uit de eurozone zou stappen als Van Rompuy verder zou gaan met zijn dwingende contracten voor lidstaten.

De PVV en de SP willen opheldering van Rutte en willen de Kamer terugroepen van reces. Andere partijen als D66 en GroenLinks zijn nog niet zover, maar willen wel opheldering. GroenLinks wil voor donderdag 12.00 uur een brief van de premier met uitleg. D66 wil na het reces een debat.

Pechtold vindt uitspraken onverstandig

D66-leider Alexander Pechtold liet tegen persbureau ANP in een reactie weten: “Onverstandig dat Rutte in een driftige bui zulke verkiezingsretoriek bezigt tegenover Van Rompuy. Nederland-exportland verdient veel geld aan de handel binnen Europa. Sinds de gezamenlijke munt is die handel veel makkelijker. De verkiezingsstrijd met Wilders haalt blijkbaar het slechtste in Rutte naar boven als het gaat om Europa of de economie. In diezelfde campagne beloofde Rutte ook al de hulpacties te staken om de euro te redden. Gelukkig heeft de premier na de verkiezingen een andere koers gekozen.”

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver: “Het is belachelijk als onze premier gedreigd zou hebben uit de euro te stappen. Uit angst voor euro-kritische geluiden zet Rutte zo onze banen en economie op het spel. We hebben leiderschap nodig in Europa, geen politici die bij elk meningsverschil dreigen de de euro te verlaten.”

Steun van partijgenoten voor Rutte

Rutte krijgt wel steun van zijn partijgenoten in de Kamer. "Het is goed dat premier Rutte opkomt voor het Nederlands belang. Daar hoort ook bij dat je, als het nodig is, met de vuist op tafel slaat. Dat kan ook, want Nederland heeft een vetorecht. Een agenda met bindende lidstaatcontracten en een ongebreidelde geldstroom van noord naar zuid is niet in ons belang. Dan moet je je tanden laten zien'', aldus VVD-Kamerlid Mark Verheijen tegenover het ANP.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl